Detta inlägg kan innehålla annonslänkar från bl.a. Batteriexperten & Autoexperten. Här kan du läsa mer om vårt innehåll.

Dåligt Batteri Båt: Felsökning och åtgärder för att hålla dig flytande

Ett dåligt båtbatteri är en vanlig källa till frustration för båtägare över hela världen. Men oroa dig inte, det finns lösningar. I den här artikeln kommer vi att gå igenom symptom på döende båtbatterier, förklara varför de dör och ge dig de verktyg du behöver för att förhindra att det händer igen.

Symptom på ett sviktande marint batteri

Först och främst, hur vet du om ditt båtbatteri är på väg att dö? Det finns några tydliga tecken att vara uppmärksam på. Din båt kan ha svårt att starta, eller kanske inte starta alls. Elektroniken kan börja bete sig konstigt, och du kan till och med se synliga skador på batteriet självt, som svullnad eller sprickor.

Här är några tecken på att ditt båtbatteri kan vara dåligt:

 • Din båt har svårt att starta, eller startar inte alls.
 • Batteriet laddar inte upp som det ska.
 • Du märker att batteriets kapacitet minskar över tid.
 • Batteriet sväller eller läcker.

Om du upplever något av dessa symptom, är det dags att ta en närmare titt på ditt båtbatteri.

Hur man vet om båtbatteriet är dåligt?

För att fastställa om ditt båtbatteri är dåligt, bör du genomföra en serie tester. Du kan börja med att kontrollera batteriets spänning med en voltmeter. Ett fulladdat 12-volts båtbatteri bör visa en spänning på cirka 12,6 volt. Om spänningen är mycket lägre, kan det vara ett tecken på att batteriet är dåligt.

En annan metod för att kontrollera batteriets hälsa är att genomföra en belastningstest. Detta innebär att du belastar batteriet med en elektrisk last, som en startmotor, och sedan mäter spänningen. Om spänningen sjunker för mycket under belastning, är det ett tecken på att batteriet är dåligt.

De flesta båtbatterier har en livslängd på mellan 3 och 5 år. Men faktorer som hur ofta de används, hur väl de underhålls, och om de utsätts för extrema temperaturer kan påverka denna livslängd.

Checklista för felsökning av ett dåligt båtbatteri

Felsökning av ett dåligt båtbatteri kan vara en utmaning, men det finns några steg du kan ta för att försöka identifiera problemet.

 1. Kontrollera batteriets laddning

  Använd en voltmätare för att kontrollera batteriets laddning. Om det är under 12,6 volt när det är fulladdat, kan det vara ett tecken på att batteriet är dåligt.

 2. Kontrollera batteriets ålder

  Båtbatterier varar vanligtvis mellan 3 och 5 år. Om ditt batteri är äldre än detta, kan det vara dags att byta ut det.

 3. Kontrollera batteriets tillstånd:

  Om batteriet är svullet, läcker eller har korrosion runt polerna, är det troligtvis dags att byta ut det.

Om du har genomfört dessa steg och fortfarande inte kan identifiera problemet, kan det vara bäst att ta med ditt batteri till en professionell för att få det testat.

Åtgärder för att hålla dig flytande

Om du har identifierat att ditt båtbatteri är problemet, finns det några steg du kan ta för att lösa problemet och hålla dig flytande.

 1. Byt ut batteriet: Om ditt batteri är gammalt, svullet, läcker eller har korrosion, är det troligtvis dags att byta ut det. Se till att du väljer ett bra båtbatteri som är lämpligt för din båt och dina behov.
 2. Underhåll ditt batteri: Regelbunden underhåll kan hjälpa till att förlänga livslängden på ditt batteri. Detta kan inkludera att rengöra batteripolerna, kontrollera batter iets vattennivå (om det inte är underhållsfritt), och hålla batteriet laddat när det inte används.
 3. Använd en batteriladdare: En batteriladdare kan hjälpa till att hålla ditt batteri i toppskick. Det finns många olika modeller att välja mellan, inklusive de som kan anslutas till solpaneler för att ge en konstant laddning.
 4. Konsultera en professionell: Om du har problem med ditt båtbatteri och inte kan lösa dem själv, kan det vara bäst att konsultera en professionell. De kan hjälpa till att identifiera och lösa problemet, samt ge råd om hur du kan förebygga framtida problem.

Ett båtbatteri bör alltid hållas laddat till minst 50% av dess kapacitet. Om ett batteri tillåts att ladda ur helt och sedan lämnas i detta tillstånd under en längre tid, kan det orsaka permanent skada och förkorta batteriets livslängd.

Underhåll av båtbatteri

När du har bytt ut ditt dåliga båtbatteri, är det viktigt att du tar hand om det nya för att förlänga dess livslängd så mycket som möjligt. Detta innebär att rengöra korrosion, upprätthålla en laddning på minst 50%, och undvika att utsätta batteriet för extrema temperaturer.

Läs mer om du underhåller ditt båtbatteri i vår guide, så slipper du hamna på den här sidan igen!

Orsaker till ett dåligt båtbatteri

Det finns många anledningar till att ett båtbatteri kan börja svika. Det kan vara naturligt åldrande, korrosion, parasitisk dränering (när du glömmer att stänga av något och det fortsätter att dränera batteriet), eller bara att det har suttit oanvänt för länge.

Naturligt åldrande

Precis som alla batterier, har båtbatterier en begränsad livslängd. De flesta båtbatterier varar mellan 3 och 5 år, men detta kan variera beroende på hur ofta de används och hur väl de underhålls. Efter denna tid börjar batteriets prestanda att försämras, vilket kan leda till att det inte håller laddningen lika bra eller inte levererar tillräckligt med ström för att starta motorn.

Korrosion

Korrosion är en annan vanlig orsak till att ett båtbatteri kan börja svika. Korrosion kan uppstå på batteriets poler, vilket kan förhindra en bra anslutning mellan batteriet och båten. Detta kan leda till att batteriet inte laddar ordentligt eller att det inte levererar tillräckligt med ström. Regelbunden rengöring av batteripolerna kan hjälpa till att förhindra korrosion och förlänga batteriets livslängd.

Parasitisk dränering

Parasitisk dränering uppstår när något på båten fortsätter att dränera batteriet även när motorn är avstängd. Detta kan vara något så enkelt som en glömd radio, ljus eller annan elektrisk utrustning som har lämnats på. Om parasitisk dränering tillåts fortsätta för länge, kan det helt tömma batteriet, vilket kan skada det och förkorta dess livslängd.

Oanvänd under lång tid

Om ett båtbatteri lämnas oanvänt under en längre tid, kan det börja förlora sin laddning. Detta kan vara särskilt problematiskt under vintermånaderna när många båtar inte används. Om ett batteri tillåts att helt tömma och sedan lämnas i detta tillstånd under en längre tid, kan det orsaka permanent skada. Det är därför viktigt att hålla båtbatteriet laddat, även när båten inte används.

Vanliga frågor om dåliga båtbatterier

Hur vet jag om batteriet är dåligt?

Om din båt har svårt att starta, om batteriet inte laddar upp som det ska, om du märker att batteriets kapacitet minskar över tid, eller om batteriet sväller eller läcker, kan det vara tecken på att batteriet är dåligt.

Hur vet man om batteriet är underhållsfritt?

Underhållsfria batterier har oftast en etikett som anger att de är underhållsfria. De har också inte några avtagbara lock för att lägga till vatten.

Kan man köra med dåligt batteri?

Det är inte rekommenderat att köra med ett dåligt batteri. Det kan leda till att båten plötsligt stannar, vilket kan vara farligt.

Hur ofta byta batteri båt?

Båtbatterier varar vanligtvis mellan 3 och 5 år. Om ditt batteri är äldre än detta, kan det vara dags att byta ut det. Behöver du ett bra marinbatteri så rekommenderar vi just nu Optima.