Detta inlägg kan innehålla annonslänkar från bl.a. Batteriexperten & Autoexperten. Här kan du läsa mer om vårt innehåll.

Storlekar på Marinbatterier: Hur stort marinbatteri behöver du?

Välkommen till vår ultimata guide till storlekar på marinbatterier! Om du någonsin har undrat “Hur stort marinbatteri behöver jag?” så är du på rätt plats. Vi kommer att dyka djupt in i världen av marinbatterier och ge dig all information du behöver för att göra det bästa valet för dina behov.

Räkna ut hur starkt batteri du behöver

Fyll i din totala effekt (W), hur länge du behöver batteriet (h) och dess spänning (12V som standard) för att se hur många amperetimmar (Ah) du behöver. Hjälp.

Vad är ett Marinbatteri och Varför är Storleken Viktig?

Marinbatterier är en avgörande del av din båts prestanda på vattnet. De driver dina elektronik, din navigering och startar din motor. Att välja rätt marinbatteri och se till att din båt fungerar smidigt och effektivt är därför av största vikt. De flesta båtar har ett fack eller en batterilåda för att passa en specifik storlek på marinbatteri, kallad en batterigruppstorlek. Gruppstorleken på ett batteri hänvisar till de fysiska dimensionerna – längden, bredden och höjden.

Det är viktigt att notera att storleken på ditt marinbatteri direkt påverkar dess kapacitet, vilket påverkar den energi som lagras och drifttiden för din trollingmotor.

För att hjälpa dig hitta ett batteri till minn kota eller till din elmotor båt så kan du kolla in våra guider, där har vi valt ut bra marinbatterier i storlekar som bör passa fint. Om du är nyfiken på hur du hittar det bästa marinbatteriet har vi givetvis en guide för det med!

Hur Väljer Man Rätt Storlek på Marinbatteri?

När du väljer ett marinbatteri för din båt kan det vara överväldigande med de olika alternativen. Men här kommer några saker att tänka på när du handlar efter nya batterier:

 • Båtstorlek och typ: Större båtar kräver vanligtvis större batterier. På samma sätt kan båttypen (segelbåt, motorbåt, fiskebåt etc.) påverka storleken på det batteri som behövs.
 • Effektbehov: Tänk på strömbehovet för all elektrisk utrustning på din båt. Detta inkluderar navigationssystem, radioapparater, lampor och andra elektriska apparater. Det totala effektbehovet kan hjälpa till att bestämma kapaciteten (Ah) hos det batteri du behöver.
 • Användning: Hur ofta och hur länge du använder din båt kan också påverka batteriets storlek. Om du ofta gör långa resor kan du behöva ett större batteri med högre kapacitet.
 • Begränsningar i fråga om utrymme och vikt: Det fysiska utrymmet som finns tillgängligt för batteriet och den vikt som din båt kan hantera är också viktiga överväganden. Du måste se till att batteriet får plats i det avsedda utrymmet och att det inte överskrider båtens viktkapacitet.
 • Budget: Större batterier med högre kapacitet tenderar att vara dyrare. Därför kan din budget också påverka storleken på det batteri du väljer.

För själva storleken är det väldigt bra om du mäter det tillgängliga utrymmet i din båt innan du köper batterier. Du kan behöva hålla dig inom storleken på batterifacket eller installera en större låda för större gruppstorlek.

Så räknar du ut effektbehovet

För att beräkna din båts effektbehov måste du räkna samman energiförbrukningen för alla elektriska apparater på båten. Här är en steg-för-steg-guide för hur du gör det:

 1. Lista alla elektriska apparater: Gör en lista över alla elektriska apparater på din båt som kommer att drivas av batteriet. Det kan till exempel handla om navigationssystem, radio, lampor, trollingmotor, fiskesökare osv.
 2. Hitta strömförbrukningen: Sök upp strömförbrukningen för varje enhet. Detta anges vanligtvis i enhetens manual eller på en etikett på själva enheten. Strömförbrukningen anges vanligtvis i watt (W).
 3. Beräkna den totala strömförbrukningen: Lägg ihop strömförbrukningen för alla enheter. Detta ger dig den totala energiförbrukningen i watt.
 4. Konvertera till amperetimmar: Batterier anges vanligtvis i amperetimmar (Ah), så du måste konvertera den totala energiförbrukningen från watt till amperetimmar. För att göra detta dividerar du den totala energiförbrukningen med systemets spänning (vanligtvis 12 volt för de flesta båtar). Om den totala energiförbrukningen till exempel är 120 watt, blir amperetimmarna 120W / 12V = 10Ah.
 5. Tänk på användningstiden: Beräkningen ovan utgår från att alla enheter är igång i en timme. Om du planerar att använda enheterna under längre perioder måste du multiplicera amperetimmarna med antalet timmar. Om du till exempel planerar att använda enheterna i 5 timmar behöver du ett batteri med en kapacitet på 10Ah * 5 = 50Ah.

Om du får problem med att driva dina elektronik och tillbehör under en hel fiskedag kan du ha valt ett för svagt batteri. Överväg att byta dig till ett starkare batteri – hur starkt batteri behöver jag?

Exempeluträkning

Låt os säga att vi har följande utrustning:

 1. Navigeringssystem: 50 watt
 2. Radio: 20 watt
 3. Ljus: 30 watt
 4. Trollingmotor: 100 watt

Först, lägg ihop effektförbrukningen för alla enheter:

50W (navigeringssystem) + 20W (radio) + 30W (ljus) + 100W (trollingmotor) = 200 watt totalt

För att konvertera detta till ampere-timmar (Ah), dela den totala effektförbrukningen med systemets spänning (vanligtvis 12 volt för de flesta båtar):

200W / 12V = 16,67Ah

Detta antar att alla enheter körs i en timme. Om du planerar att använda enheterna under en längre tid, behöver du multiplicera ampere-timmarna med antalet timmar. Till exempel, om du planerar att använda enheterna i 5 timmar, behöver du ett batteri med en kapacitet på:

16,67Ah * 5 = 83,35Ah

Kom ihåg, det är alltid en bra idé att välja ett batteri med en något högre kapacitet än dina beräkningar föreslår för att räkna med ineffektiviteter och oväntade strömbehov. Dessutom, tänk på att regelbundet urladda ett batteri till dess fulla kapacitet kan förkorta dess livslängd.

Överväg att lägga till ett dedikerat dual-purpose-batteri för att enbart driva dina fiskdetektorer, och lämna de mindre krävande delarna på det vanliga startbatteriet.

Sammanfattning

Att välja rätt storlek och typ av marinbatteri är avgörande för att din båt ska fungera effektivt och säkert. Genom att förstå de olika typerna av batterier och deras storlekar, kan du göra ett informerat val som passar dina specifika behov.

Kom ihåg, “Hur stort marinbatteri behöver jag?” är en fråga som endast du kan svara på, baserat på din båts specifika krav och dina personliga behov.


1 thought on “Storlekar på Marinbatterier: Hur stort marinbatteri behöver du?”

Comments are closed.