Detta inlägg kan innehålla annonslänkar från bl.a. Batteriexperten & Autoexperten. Här kan du läsa mer om vårt innehåll.

Vilket batteri till ekolod? En omfattande guide till att välja rätt batterier för ekolodet

Introduktion till batteri för ekolod

Har du någonsin undrat över vilket batteri till ekolod som är bäst för dina behov? Om du är en ivrig fiskare, vet du redan att ekolodet är din bästa vän på vattnet. Men vad många inte inser är att kraften bakom detta oumbärliga verktyg – batteriet – spelar en lika viktig roll.

Psst, orkar du inte läsa hela artikeln? Här är våra rekommendationer:

 1. 12V 24AH (AGM) Batteri Från Leoch: Pålitligt och långvarigt med 24 Ah kapacitet. Pris: 1 449 kr. [länk]
 2. Ritar Blyackumulator 12 V 18 Ah: Underhållsfritt blybatteri med 18 Ah kapacitet. Pris: 599 kr. [länk]
 3. 12V 17AH (AGM) Från Leoch: Högkapacitetsbatteri med 17 Ah kapacitet. Pris: 629 kr. [länk]

Det finns två huvudtyper av batterier som används för ekolod: batteri till ekolod och batteri för ekolod. Valet mellan dessa två kan verka förvirrande, men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig att navigera genom dessa vatten.

Att välja rätt batteri för ditt ekolod är inte bara en fråga om att hitta något som fungerar. Det handlar om att hitta det bästa batteriet som passar dina specifika behov och användningsmönster. Ett batteri som ger dig tillförlitlig prestanda, lång livslängd och optimal effektivitet.

Oavsett om du planerar att koppla batteri till ekolod för första gången, överväger att köpa batteri till ekolod, eller bara vill lära dig mer om hur stort batteri till ekolod du behöver, kommer denna guide att ge dig den information du behöver.

bästa batteriet för ekolod: bäst i test

Dessa är några av de bästa batterierna på marknaden idag. Dessa rekommendationer baseras på vår forskning och recensioner från andra användare. Vi kommer att nämna olika märken och modeller av batterier, deras specifikationer, fördelar och nackdelar. Låt oss dyka rakt in.

12V 24AH (AGM) BATTERI 177 X 166 X 125Ritar Blyackumulator 12 V 18 Ah12V 17AH CT(AGM) BATTERI 181X77X167
12V 24AH (AGM) BATTERI 177 X 166 X 125Ritar Blyackumulator 12 V 18 Ah12V 17AH CT(AGM) BATTERI 181X77X167
Ranking1 (Rekommenderas)2 (Funkar lika bra)3 (Bra alternativ)
VarumärkeLeochRitarLeoch
SyfteFörbrukningFörbrukningFörbrukning
Kapacitet (Ah)241817
TypAGMAGMAGM
PoltypT12 = M5M5T12
Spänning (V)121212
Vikt (kg)8,25,35,7
Längd (mm)177181181
Bredd (mm)1667777
Höjd (mm)125167167
Pris1 499 kr599 kr699 kr
LänkBatteriexpertenAutoexpertenBatteriexperten

#1 – 12V 24AH (AGM) Batteri från Leoch

Pris: 1 349 kr – finns fraktfritt från Batteriexperten

Detta batteri är perfekt för dig som söker ett pålitligt och långvarigt batteri till ditt ekolod. Leoch är ett välkänt varumärke som är känt för sina högkvalitativa batterier, och detta 12V 24AH (AGM) batteri är inget undantag.

Vem är detta för? Detta batteri är idealiskt för dig som planerar att spendera långa dagar ute på vattnet. Med en kapacitet på 24 Ah kan du vara säker på att ditt ekolod kommer att hålla sig igång under hela din fisketur.

Varför vi gillar det Vi älskar detta batteri för dess imponerande kapacitet och dess robusta konstruktion. Det är helt underhållsfritt, läckagesäkert, och tål förfrysning, vilket gör det till ett utmärkt val för alla typer av väderförhållanden.

Tekniska specifikationer

 • Märke: LEOCH
 • Kapacitet: 24 Ah
 • Typ: AGM
 • Spänning: 12 V
 • Vikt: 8,2 kg
 • Mått: 177 mm x 166 mm x 125 mm

Slutsats Om du letar efter ett batteri som kan hålla ditt ekolod igång under långa fisketurer, är detta 12V 24AH (AGM) batteri från Leoch ett utmärkt val. Dess höga kapacitet och robusta konstruktion gör det till ett pålitligt val för alla dina ekolod behov.


#2 – Ritar Blyackumulator 12 V 18 Ah

Ritar Blyackumulator 12 V 18 Ah

Pris: 599Kr

Ritar Blyackumulator 12 V 18 Ah är ett annat utmärkt batteri för ditt ekolod. Det är ett underhållsfritt och helt kapslat blybatteri, vilket gör det till ett praktiskt och bekymmersfritt alternativ.

Vem är detta för? Detta batteri är ett bra val för dig som vill ha ett pålitligt och hållbart batteri utan att behöva oroa dig för underhåll.

Varför vi gillar det Vi uppskattar detta batteri för dess underhållsfria design och dess kapacitet på 18 Ah, vilket ger tillräckligt med ström för de flesta ekolod.

Tekniska specifikationer

 • Batterityp: Blyackumulator
 • Spänning: 12 V
 • Kapacitet: 18000 mAh
 • Mått: 181 mm x 77 mm x 167 mm

Slutsats Ritar Blyackumulator 12 V 18 Ah är ett pålitligt och hållbart batteri som kommer att hålla ditt ekolod igång under dina fisketurer. Dess underhållsfria design och imponerande kapacitet gör det till ett utmärkt val.


#3 – 12V 17AH (AGM) från Leoch

12V 17AH CT(AGM) BATTERI 181X77X167

Pris: 629 kr – Frakfritt från Batteriexperten

Detta 12V 17AH CT (AGM) batteri från Leoch är ett annat utmärkt val för ditt ekolod. Det är ett batteri med hög kapacitet som kommer att hålla ditt ekolod igång under dina fisketurer.

Vem är detta för? Detta batteri är ett utmärkt val för dig som vill ha ett batteri med hög kapacitet men inte vill bryta banken. Det är ett prisvärt alternativ som inte kompromissar med prestanda.

Varför vi gillar det Vi gillar detta batteri för dess höga kapacitet och prisvärdhet. Det är ett batteri som ger mycket värde för pengarna, och det är ett utmärkt val för alla som behöver ett pålitligt batteri för sitt ekolod.

Tekniska specifikationer

 • Märke: LEOCH
 • Kapacitet: 17 Ah
 • Typ: AGM
 • Spänning: 12 V
 • Vikt: 5,7 kg
 • Mått: 181 mm x 77 mm x 167 mm

Slutsats Om du letar efter ett batteri med hög kapacitet till ett prisvärt pris, är detta 12V 17AH CT (AGM) batteri från Leoch ett utmärkt val. Det är ett batteri som kommer att hålla ditt ekolod igång under dina fisketurer, och det kommer inte att tömma din plånbok.


Ekolodet: “The Little Green Box”

Ekolod, eller sonar som de ofta kallas, har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1900-talet. Ursprungligen härstammar de från fathometrar, aktiva sonarinstrument som användes för navigation och säkerhet för att bestämma vattendjup. Fathometern är ett ekolodssystem för mätning av vattendjup och kan göra en automatisk permanent registrering av mätningar. Eftersom både fathometrar och ekolod fungerar på samma sätt och använder liknande frekvenser, och kan upptäcka både botten och fisk, har instrumenten smält samman.

Den första ekolodet som marknadsfördes för konsumenter i Amerika för rekreationellt fiske var Lowrance Fish Lo-K-Tor (även kallad “The Little Green Box”) som uppfanns 1957 och kom ut på marknaden 1959. Det var dock inte det första ekolodet. Redan 1948 introducerade Furuno-bröderna i Japan ett ekolod för användning i kommersiella fiskefartyg; detta Furuno ekolod sägs vara världens första praktiska ekolod.

Modern teknik har tillåtit en hög grad av integration mellan ekolodsystem, marina radar, kompass och GPS-navigeringssystem. Idag har många ekolod tillgängliga för hobbyfiskare färgade LCD-skärmar, inbyggd GPS, kartläggningsfunktioner och levereras i paket med transducers. De saknar bara den permanenta registreringen av det stora skeppets navigationsfathometer, och det finns tillgängligt i high-end-enheter som kan använda den allestädes närvarande datorn för att lagra den registreringen också.

Så, nästa gång du är ute och fiskar med ditt ekolod, tänk på den långa historien och den tekniska utvecklingen som har lett till den enhet du håller i handen. Från de första fathometrarna till dagens avancerade ekolod, har dessa sonarinstrument spelat en avgörande roll i att förbättra vår förståelse för världen under vattenytan.

Vikten av att Välja Rätt Batteri för Ditt Ekolod

Att välja rätt batteri för ditt ekolod är mer än bara en teknisk detalj – det är en kritisk komponent som kan påverka hela din fiskeupplevelse. Det är inte bara en fråga om att hitta något som fungerar, utan att hitta det bästa batteriet som passar dina specifika behov och förhållanden.

För att förstå varför det är så viktigt att välja rätt batteri, låt oss först titta på vad ett ekolod faktiskt gör. Ekolodet är ditt öga under vattenytan, det ger dig en detaljerad bild av vad som finns under båten – fisk, vegetation, bottenstruktur och mer. Det är en oumbärlig del av din fiskeutrustning, men utan rätt batteri, kan dess prestanda vara begränsad, eller ännu värre, det kan sluta fungera helt och hållet mitt under en fisketur.

De flesta batterier för ekolod har en livslängd på mellan 7-10 år, men detta kan variera beroende på användning och underhåll. Regelbunden laddning och undvikande av djup urladdning kan förlänga batteriets livslängd.

få ut mer av ekolodet

Ett av de främsta skälen till att välja rätt batteri är att det kan förbättra prestanda och effektivitet för ditt ekolod. Ett kvalitetsbatteri kan ge konsekvent ström till ditt ekolod, vilket gör att det kan fungera på optimal nivå. Detta kan resultera i mer exakta avläsningar, snabbare uppdateringar och en övergripande bättre fiskeupplevelse. Så när du tänker på vilket batteri till ekolod som är bra, tänk på hur batteriet kommer att påverka ekolodets prestanda.

Undvik Problem & säkerställ en lång fisketur

Å andra sidan kan fel batteri leda till en mängd problem. Till exempel, om batteriet inte varar tillräckligt länge, kan du finna dig själv mitt ute på vattnet med ett ekolod som inte fungerar. Eller om batteriet inte ger tillräckligt med ström, kan ditt ekolod inte fungera korrekt, vilket kan leda till felaktiga avläsningar eller andra tekniska problem. Därför är det viktigt att tänka på hur stort batteri till ekolod du behöver för att undvika dessa problem.

Hur du Väljer Rätt Batteri för Ditt Ekolod

Att välja rätt batteri för ditt ekolod kan verka som en utmaning, men med rätt information och lite forskning kan du göra ett informerat val som kommer att förbättra din fiskeupplevelse. Här är några steg att följa när du väljer ett batteri till ditt ekolod.

Välj rätt batteri till ekolod

Förstå Dina Behov

Först och främst, förstå dina behov. Hur ofta använder du ditt ekolod? Hur länge brukar dina fisketurer vara? Vilken typ av vatten fiskar du i mest? Dessa faktorer kan påverka vilken typ av batteri du behöver. Till exempel, om du ofta fiskar i kallare klimat, kanske du vill överväga ett batteri som är utformat för att prestera bra även i kallare temperaturer.

Jämför Olika Typer av Batterier

Det finns flera olika typer av batterier att välja mellan, inklusive bly-syra, nickel-kadmium, AGM och lithium-ion. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att jämföra dem för att hitta det bästa alternativet för dig. Till exempel, lithium batterier är ofta mer dyra än andra typer, men de har också en längre livslängd och kan ge mer konsekvent ström till ditt ekolod.

Men låt oss inte glömma en annan viktig faktor, nämligen vilket syfte batteriet har. Fritidsbatterier, eller marinbatterier som de också kallas (en typ av fritidsbatteri / förbrukningsbatteri speciellt framtagen för marina ändamål). Denna typ av batteri är speciellt utformade för att ge kontinuerlig ström till ditt ekolod, vilket är avgörande för dess prestanda. Vanliga bil- och MC-batterier räcker helt enkelt inte till.

Traditionella startbatterier bör undvikas helt och hållet när det gäller ekolod!

Fritidsbatterier, särskilt de av AGM-typ (Absorbent Glass Mat), är utmärkta för ekolod. AGM-batterier är kända för sin förmåga att leverera en jämn och pålitlig strömförsörjning, vilket gör dem idealiska för ekolod. De är också mycket hållbara och kräver minimalt med underhåll, vilket gör dem till ett utmärkt val för den frekventa fiskaren.

Tänk på Storlek och Kapacitet

När du väljer ett batteri, tänk på dess storlek och kapacitet. Hur stort batteri till ekolod behöver du? Detta kan bero på hur länge du planerar att vara ute på vattnet, samt hur mycket ström ditt ekolod kräver. Kom ihåg att ett större batteri kan ge mer ström, men det kommer också att vara tyngre och svårare att bära.

Låt oss säga att du har ett ekolod som drar 2 ampere från ett 12-volts batteri. Du planerar att fiska i 8 timmar i sträck. Hur stort batteri behöver du då?

För att räkna ut detta, multiplicerar du antalet ampere som ekolodet drar med antalet timmar du planerar att fiska. I det här fallet blir det 2 ampere x 8 timmar = 16Ah. Det betyder att du behöver ett batteri med en kapacitet på minst 16Ah för att kunna fiska i 8 timmar i sträck.

Men låt oss säga att du bara planerar att fiska i 4 timmar åt gången. I det här fallet skulle du behöva ett batteri med en kapacitet på 2 ampere x 4 timmar = 8Ah.

Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa siffror är teoretiska. I verkligheten kan faktorer som temperatur, ålder på batteriet och hur väl det har underhållits alla påverka batteriets faktiska prestanda. Därför är det alltid en bra idé att välja ett batteri med en något större kapacitet än vad du tror att du kommer att behöva. På så sätt har du en säkerhetsmarginal om något inte går enligt planerna. Så i vårt exempel ovan skulle vi nog rekommendera något med 10Ah, för att vara på den säkra sidan.

Batteriets kapacitet, mätt i ampere-timmar (Ah), avgör hur länge det kan driva ditt ekolod. Ett batteri med högre kapacitet kommer att hålla längre, men kommer också att vara större och tyngre.

Räkna ut hur starkt batteri du behöver

Fyll i din totala effekt (W), hur länge du behöver batteriet (h) och dess spänning (12V som standard) för att se hur många amperetimmar (Ah) du behöver. Hjälp.

olika tillverkare & modeller

När du väljer batteri till ditt ekolod är det också viktigt att tänka på vilket märke av ekolod du har. Olika märken som Humminbird, Lowrance, Raymarine, Garmin och Simrad kan ha olika krav på ström och kapacitet.

 1. Humminbird-användare: Om du använder ett ekolod från Humminbird kan 12V 24AH (AGM) Batteri Från Leoch vara ett bra val. Detta batteri har en kapacitet på 24 Ah, vilket kan hålla ditt Humminbird ekolod igång under hela din fisketur. Pris: 1 349 kr. [länk]
 2. Lowrance-ägare: För de som använder Lowrance ekolod, kan Ritar Blyackumulator 12 V 18 Ah vara ett bra alternativ. Detta underhållsfria blybatteri har en kapacitet på 18 Ah. Pris: 599 kr. [länk]
 3. Raymarine-entusiaster: Om du har ett Raymarine ekolod, kan 12V 17AH (AGM) Från Leoch vara ett utmärkt val. Detta högkapacitetsbatteri har en kapacitet på 17 Ah. Pris: 629 kr. [länk]

För de som använder Garmin eller Simrad ekolod, rekommenderas det att kontrollera specifikationerna för ditt specifika ekolod för att säkerställa att du väljer ett batteri med rätt kapacitet och strömkrav. Oavsett vilket märke du använder, kommer ett bra batteri att förbättra prestanda och effektivitet för ditt ekolod.

Frågor och svar kring batteri till ekolod

Låt oss ta en titt på några av de vanligaste frågorna vi får om batterier till ekolod. Här är svaren på allt du inte visste att du undrade!

Kan man använda mc batteri till ekolod?

Ja, det är möjligt att använda ett mc batteri till ditt ekolod. Det viktigaste att tänka på är att batteriet ska ha tillräckligt med kapacitet (mätt i Ah) för att driva ditt ekolod under den tid du planerar att vara ute och fiska. Kom ihåg att alltid kontrollera ekolodets specifikationer för att se vilken typ av batteri och vilken kapacitet som rekommenderas.

Kan man köpa batteri till ekolod på Biltema?

Ja, Biltema säljer flera olika typer av batterier som kan användas till ekolod. Det är dock viktigt att du väljer ett batteri som passar ditt specifika ekolod och dina behov. Tänk på att kontrollera batteriets kapacitet och storlek innan du köper det.

Vad ska man ha för batteri till ekolod?

Det bästa batteriet för ditt ekolod beror på flera faktorer, inklusive ekolodets strömförbrukning, hur länge du planerar att använda ekolodet åt gången, och vilka väderförhållanden du kommer att fiska i. Generellt sett är ett 12V batteri med en kapacitet på mellan 7Ah och 24Ah ett bra val för de flesta ekolod. Vi gillar de vi har rekommenderat från Leoch.

Hur många Ah till ekolod?

Antalet Ah (ampere-timmar) du behöver för ditt ekolod beror på hur mycket ström ekolodet drar och hur länge du planerar att använda det åt gången. Som en allmän regel kan du multiplicera ekolodets strömförbrukning (i ampere) med antalet timmar du planerar att använda det för att få en uppfattning om hur många Ah du behöver.

Hur drivs ett ekolod?

De flesta ekolod drivs av ett 12V batteri, men det finns också modeller som kan drivas av andra strömkällor som solpaneler eller vindkraft. Det viktigaste är att strömkällan kan leverera tillräckligt med ström för att driva ekolodet effektivt.

Kan man ha elmotor och ekolod på samma batteri?

Ja, det är tekniskt möjligt att ha både en elmotor och ett ekolod kopplade till samma batteri. Dock bör man vara medveten om att detta kan påverka batteriets livslängd och prestanda, särskilt om båda enheterna används intensivt samtidigt. För att minska risken för prestandaproblem, kan det vara en god idé att använda ett separat batteri för varje enhet, eller att använda ett högkapacitetsbatteri om både elmotorn och ekolodet ska drivas av samma strömkälla. Var alltid uppmärksam på enheternas specifikationer och rådgör med en expert om du är osäker.

Slutsats och Avslutande Tankar

Och där har vi det, en djupdykning i världen av batterier till ekolod. Vi har täckt allt från vikten av att välja rätt batteri, till hur man gör det, och till och med några av våra toppval på marknaden idag. Men vad betyder allt detta för dig, den ivriga fiskaren som står inför frågan “Vilket batteri till ekolod?”.

Först och främst, kom ihåg att ditt val av batteri kan ha en stor inverkan på din fiskeupplevelse. Ett bra batteri till ekolod kan förbättra prestanda och effektivitet, medan ett dåligt val kan leda till problem och frustration. Så ta dig tid att göra din forskning, överväga dina behov, och välj klokt.

Oavsett om du letar efter ett lithium batteri till ekolod, funderar på hur du kopplar batteri till ekolod, eller bara vill veta hur stort batteri till ekolod du behöver, hoppas vi att den här artikeln har gett dig den information du behöver för att göra ett informerat val.

Och kom ihåg, oavsett om du är ute på isen med ditt batteri ekolod isfiske, eller på öppet vatten med ditt batteri till portabelt ekolod, det viktigaste är att njuta av din tid på vattnet. Så här är till många lyckliga fisketurer framöver!

Tack för att du tog dig tid att läsa den här artikeln. Vi hoppas att du har hittat den informativ och användbar. Lycka till med ditt nästa köp av batteri till ekolod!